Förstärker man inte en rädsla genom att ge den godis?

Förstärker man inte en rädsla genom att ge den godis?

Jag har hört folk ifrågasätta hundars förmåga till att känna känslor. En vanlig kommentar är ”det är bara ett djur, inte känner de som vi människor”. Men liksom vi människor aktiveras samma del av hjärnan, hypotalamus, även hos hunden när de uppvisar tecken på känslor så som glädje, ilska och rädsla. Av denna kunskap har forskare dragit slutsats om att hundar upplever känslor på ungefär samma sätt som människan.

Rädsla är ett känslotillstånd som startas av ett specifikt intryck där hunden känner hot eller en direkt fara. Detta tillstånd är både psykologiskt och fysiskt men även kognitiv och beteendepåverkad form. Det innebär att hunden känner känslan rädsla, fysiskt sker effekter i kroppen, kognition (förmågan att bearbeta intryck) förändras och beteenden formas efter detta. Man kan kort och gott säga att hela hunden påverkas av rädsla.

Rädsla är en stor problematik för flera hundägare. Och efter aggressionsproblematik är rädsla för att lämnas ensam näst på tur när det gäller av vilka orsaker hundägare söker hjälp hos hundcoacher. Det som händer rent fysiskt i hundens kropp vid rädsla är att hundens sympatiska nervsystem aktiveras. Detta sker för övrigt även vid stress och ångesttillstånd. Det sympatiska nervsystemet startar upp en våg av hormonfrisättning av bland annat noradrenalin, adrenalin och kortison. Detta leder till fysiologiska förändringar så som förhöjning av hjärtfrekvensen, blodtrycket, andningsfrekvensen och sämre blodgenomströmning i inre organ. Utöver det här frisätts även en massa energi från kroppens reservlager (fett och glykogen) till blodomloppet och blodsockret stiger. En förhöjd halt av kortisonutsöndring leder i längden till kronisk stress och hunden kan börja utveckla fysiska symptom och sjukdomstillstånd. Det finns flera olika delar av hjärnan som aktiveras under en rädsle- och stressreaktion och att kunna alla olika delar är lite väl invecklat för gemene hundägare. Det är viktigast att förstå grundläggande effekter av rädsla. Psykologiska faktorer stimulerar mer hormonutsöndringen än fysiska faktorer gör. Därför är** det viktigt att jobba med hundens psykologiska och mentala hälsa för att optimera både psykiskt och fysiskt mående**.

Det finns två faser i hundens liv då hunden är extra känslig för rädsla: dessa är hundens första veckor i livet och den andra är den tidiga starten av könsmognad. Rädslor kan uppkomma närsomhelst under hundens liv men just under dessa tidsperioder kan rädslor få stort fäste.

Orsaker till rädsla är många och både arv och miljö spelar roll. Detta betyder att genetik i form av exempelvis ras och föräldralinje gör inverkan på rädsleutvecklandet men även erfarenheter i livet påverkar. Då hunden upplever något läskigt är det vad som händer under eller efteråt som styr ifall rädslan blir starkare eller mindre. Exempel på när hundens rädsla minskar är när den utsätts för ett högt ljud. Om det efterföljs av eller under tiden, för hunden, trevliga saker så som godis, klappar, lek med mera kommer känslan för det höga ljuden över tid förknippas med positiva känslor. Men om det däremot samtidigt eller efterföljs av negativa händelser så som rädsla i sig redan är så kan rädslan öka. Genom forskning har man sett att en hund som upprepat blir utsatt för ett läskigt intryck med negativ effekt kommer öka rädslan i sig. Medan man sett att en hund som utsätts för positiva intryck i samband med en läskig händelse kan minska rädsleaktiveringen i hjärnan.

Jag tror att frågan i rubriken härstammar ifrån om godis inte kan öka ett sorts beteende. Det är möjligt. Men för att komma förbi ett beteendemönster som grundar sig i rädsla behöver vi alltid jobba ifrån hundens känsla i första hand. Därför är min första rekommendation att tillsätta gott godis så fort som möjligt för hundar som varit med om något som kan tänkas vara otäckt och läskigt.

This article was updated on December 1, 2024

Linda Heinola